U bent hier

ATTEST VOOR WERKNEMERS

Moet ik voor mijn werknemers een attest schrijven wanneer ze in coronatijden toch nog kunnen/komen werken (BE en daarbuiten)?

 

Belgische werknemers in België

In tegenstelling tot in bijvoorbeeld Frankrijk, bestaat in ons land geen 'attestatiesysteem'. De politie zal je medewerker niet beboeten wanneer hij zonder attest van jou op weg is naar het werk. 

Belgische werknemers in Frankrijk of Franse werknemers in België 

Vanaf 17 maart 12u zijn in Frankrijk maatregelen in voege om het aantal verplaatsingen tot een minimum te beperken. Er geldt een verbod op verplaatsingen dat minimum 15 dagen van kracht zal zijn. In België is zijn dergelijke regels nog niet van kracht.

Op dit verbod bestaat een afwijking voor verplaatsingen naar het werk, wanneer deze verplaatsingen niet kunnen worden uitgesteld of wanneer telewerk onmogelijk is. Hiervoor zijn twee attesten nodig, waarvan een moet ingevuld worden door de werknemer zelf en een die moet ingevuld worden door de werkgever:

1 Attestation de déplacement dérogatoire ) – in te vullen door de werknemer

Verklaring op eer van de werknemer waarbij hij een verklaring aflegt waarom hij of zij zich maar verplaatsen, bijvoorbeeld om te gaan werken. 
Dit attest kan je hier downloaden

2 Justificatif de déplacement professionel

Verklaring van de werkgever dat de verplaatsing van de werknemer naar het werk niet kan uitgesteld worden en dat telewerk niet mogelijk is.
Dit attest kan je hier downloaden

De attesten zijn nodig voor iedereen die zich in Frankrijk verplaatst. Dus zowel voor Franse werknemers die bv in België werken, waarbij de Belgische werkgever verantwoordelijk is voor het invullen en afleveren van attest 2. Maar ook voor Belgen die voor het werk verplaatsen in Frankrijk voor het werk.

De Franse politie voert controles uit op het bijhebben van deze attesten en schrijven boetes uit. Het attest kan afgedrukt worden of overgeschreven worden. Maar je moet het wel op papier bij zich hebben.

Je hebt ook een attest 1 nodig voor: 

  • Verplaatsingen om essentiële aankopen te doen. In welke plaatsen dit kan, kan je terugvinden op de website van de Franse overheid
  • Verplaatsingen omwille van gezondheidsredenen
  • Verplaatsingen voor zorg aan ouderen, kwetsbare personen of kinderen
  • Korte verplaatsingen dichtbij huis voor individuele fysieke activiteiten en om huisdieren uit te laten